![]() |
A Panang curry vagy Penang curry egy autentikus thai étel |
A Panang curry nem a vörös curry. A thaiföldi hagyomány szerint a szósz a sült kókusztejjel lesz sűrűbb vagyis vastagabb, mint a vörös curry. A Panang curry szaftos, de mégsem leves.
Egyszerűbb ha megvásároljuk a Panang curry pasztát egy keleti fűszeresnél, de készíthetünk is.
Hozzávalók a Panang curry pasztához:
- 5 nagy chilli paprika kimagozva
- 1 tk Galangal (piros)
- 1 kiskanál friss citromfű felaprítva
- 1 tk Koriander (gyökér vagy szár szeletelve)
- 1 tk kömény
- 1 gerezd fokhagyma préselve
- 5 db mogyoróhagyma szeletelve
- negyed csésze földimogyoró
- Kaffir lime a bőrével eggyütt és
- 12 levele aprítva
- 1 tk garnéla paszta
- 1 tk tengeri só
- 2 tk bors
Az ételt lehet csirkehúsból, marhából, rákból, bármilyen húsból vagy tofuból készíteni.
A Panang curry csirkével hozzávalói:
- 30 dkg csirkemell
- 3 ek Panang curry paszta
- 2 ek olaj
- 3 dl kókusztej
- 1,5-3 ek barna cukor
- 2 ek halszósz
- 1/2 csésze borsó ( elmaradhat)
- 4-6 kaffir lime levél
- bazsalikomlevél a dízsítéshez
Elkészítése:
A wokban felforrósítom az olajat és fehéredésig sűrűn kevergetve pirítom a feldarabolt csirkehúst. Félrerakom a húst és a maradék forró zsiradékra ráöntöm a kókusztej felét, majd a Panang curry pasztát beleteszem és jól átkeverem. Visszarakom a húst, átrogyogtatom, majd belerakom a barna cukrot, halszószt és ízesítem a kaffir lime (zöld citrom) levével. Felöntöm a többi kókusztejjel, átkeverem és körülbelül 10-12 percig főzöm.
Tálaláskor friss bazsalikom levéllel és főtt rizzsel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése